Láthatatlan munka pályázat képzőművészeknek

ART&ME Galéria | 2015.03.31.

 

1. Kiírás

Az ART&ME Galéria képzőművészeti pályázatot hirdet „Láthatatlan munka” címmel. A pályázat célja képzőművészeti pályázat meghirdetése professzionális képzőművészeknek, csoportos kiállítás és kísérő médiakampány szervezése abból a célból, hogy felhívjuk a figyelmet a társadalmunkban láthatatlan munkát végzőkre. A pályázat díját innovatív módon közösségi kampány finanszírozza. 

2. Háttérinformációk

Minden év áprilisának első keddje világszerte a láthatatlan munka napja. A Kanadából indult kezdeményezés célja, hogy elismerjék azt az értékes és pótolhatatlan munkát, amelyet sokan végeznek a gyermekek, idős, beteg vagy fogyatékossággal élő családtagok gondozásával, továbbá önkéntesként civil szervezetekben, helyi közösségekben. Egy felmérés szerint az ilyen munka becsült értéke eléri a GDP egynegyedét, jelentős mértékben járul hozzá a gazdaság fenntartásához, a munkaerő megújulásához, a fiatalok felneveléséhez, erősíti a generációk közötti együttműködést és szolidaritást, tehermentesíti az állami intézményrendszert. A pályázat és a kiállítás célja, hogy felhívja a figyelmet erre a keveset tematizált jelenségre, és annak fontosságára, hogy a társadalom ismerje el az ilyesfajta tevékenység erkölcsi és anyagi értékét. El kell érni, hogy az ezeket a feladatokat ellátókat ne tekintsük inaktívnak, hogy megszüntessék a sok országban őket érő diszkriminációt, hogy megbecsüljék azokat, akik csendben, nem látványosan dolgoznak a családban és egyéb, a társadalmat átszövő közösségekben.

3. A pályázat zsűrije

Drozdik Orsolya – képzőművész, Dr. habil DLA, Magyar Képzőművészeti Egyetem

Dr. Czafrangó János – Erste Bank Hungary Zrt. Good.bee program vezetője

Kopeczky Róna – művészettörténész, kurátor, acb Galéria

Szép Péter – műgyűjtő

4. A pályázat technikai követelményei, a benyújtás módja, határideje:

A pályázatra bármely vizuális művészeti ágban, technikai megkötések nélkül küldhetők a címre reflektáló műalkotások. Minden alkotó maximum két művel pályázhat, a művek mérete nem haladhatja meg a 150 x 150 cm-t. Műpárok darabjai egy műnek számítanak.

A benyújtás módja kétlépcsős:

Az alkotások digitális reprodukcióit (az alkotásokról készült fotót), vagy az egyébként is digitális úton készülő fotográfiák nézőképeit kis felbontásban, .jpg kiterjesztéssel várjuk. A kép hosszabbik oldala 1000-2000 pixel között legyen. Az alkotás mellé képaláírás tömörségű leírást és rövid bemutatkozást is várunk az office@artandme.net e-mailcímre „Láthatatlan munka pályázat” tárgy megadásával. A beküldött fájl elnevezése tartalmazza az alkotó nevét, a mű címét, műfaját, keletkezési évét és méretét az alábbiak szerint:

alkotoneve_cim_mufaj_evszam_meret. A beérkezett pályázatokat e-mailben visszaigazoljuk.

Fotók esetében a kiállításra kiválasztott és díjazott fotók kiállítási kivitelezését az alkotó végzi. Fotóművel pályázó jelentkezésével vállalja, hogy alkotása legalább 40x60 cm-es (60x60cm-es) méretben, értékelhető minőségben megjeleníthető.

A pályázó vállalja, hogy a zsűri által kiválasztott műveknek az első kiállítási helyszínre történő szállításáról és installálható állapotáról értesítés után a lenti pályázati naptárnak megfelelően gondoskodik.

5. Pályázati naptár

Pályázat kiírása: 2015. április 7.

A pályázat benyújtásának határideje: 2015. május 1. éjfél

Pályázók értesítése a május 1-től 7-ig tartó bírálati szakasz után május 7-én történik.

„Láthatatlan munka” csoportos kiállítás megnyitó és díjkiosztás: 2015. május 19. 18.00 Ericsson Galéria, Budapest

A kiállítandó képek alkotóit legkésőbb 2015. május 8. éjfélig e-mailben értesítjük az eredményről és az installáláshoz szükséges további lépésekről.

6. A pályázat díjazása

Fődíj: A fődíjat elnyerő pályázó sikeres Indiegogo közösségi kampány esetén bruttó  1000 USD-nak megfelelő forintösszegű pénzdíjazásban részesül, továbbá pályaműve kiállításra kerül a ”Láthatatlan munka” címmel megrendezett csoportos kiállításon. További pályázati nyertesek: a zsűri által kiválasztott 15 további nyertes pályamunkája kiállításra kerül a ”Láthatatlan munka” kiállításon. 

7. Képek értékesítésének lehetősége

Az ART&ME Galéria vállalja, hogy a szerző előzetes, írásbeli hozzájárulásával értékesítheti a kiállított képeket, ezzel kapcsolatban minden anyagi és jogi tartalmat külön bizományosi szerződésben rögzít a kiállító művésszel egyeztetve, amennyiben az alkotó erre igényt tart.

8. A pályázat jogi háttere

Pályázhat minden képzőművészeti felsőoktatási intézményt végzett, vagy jelenleg képzőművészeti felsőoktatási intézményben tanuló hallgató természetes személy, aki a pályázati kiírás feltételeit elfogadja.

A pályázó kizárólag saját, eredeti alkotásával pályázhat. E feltétel megsértése esetén a pályázat érvénytelen. A pályázó az alkotásról készült kép beküldésével egyben a pályamunkájáról ki is jelenti, hogy az saját szerzői műve, azzal nem sért más szerzői jogot valamint tudomásul veszi, és magára nézve elfogadja a szerzői és felhasználói jogokról szóló tájékoztatást.

A pályázat kiírója a pályázat és a későbbi pályázatok, továbbá a pályaművekből rendezendő kiállítás népszerűsítésével kapcsolatban jogosult a pályaművek díjmentes felhasználására minden esetben, a pályázó nevének feltüntetése mellett.

A kiíró díjmentesen jogosult a művek kiállítására, továbbá díjmentesen használni az alkotást a kiállításhoz kapcsolódó reklámok offline és online megjelenéseihez.

A pályázó hozzájárul ahhoz, hogy a pályázat kiírója a pályaműről készült reprodukciót – esetlegesen – könyv alakban, illetve elektronikus formában megjelentesse és ennek érdekében a pályázat kiírója számára nem kizárólagos, de korlátlan időre szóló felhasználási jogot ad a pályázó nevének feltüntetése mellett.

A pályázat kiírója a pályázati kiírásban leírtak megváltoztatásának jogát fenntartja.

A kiíró a pályaműveket fokozott gondossággal kezeli.

A határidő után beérkezett pályamunkákat nem áll módunkban elfogadni.

 

9. Eredményhirdetés és „Láthatatlan munka”  csoportos kiállítás

2015. május 19. - június 12. Ericsson Képzőművészeti Galéria

A pályázat kiírója: az ART&ME Galéria www.artandme.net

A pályázat meghirdetésének időpontja: 2015.04.07.

Médiatámogatók: HR Portal, Tőzsdefórum 

Támogató kiállítóhelyek: Ericsson Képzőművészeti Galéria,1097 Budapest Könyves Kálmán krt. 11/b.

(További kiállítási helyszínek egyeztetés alatt.)

Fotóillusztráció: Glázer Attila: Clean it (részlet)

 

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Programok, hírek, érdekességek a művészeti életből.

artandme_5d40550e373d9.jpg

Art coaching a ceredi ArtPikniken, augusztus 10.

Hogyan inspirálhat a kortárs képzőművészet problémáid megoldásában?

Tovább
artandme_5c937be720453.jpg

Új művészekkel szeretnénk bővíteni csapatunkat

Várjuk képzőművészeti felsőoktatásban tanuló vagy végzett művészek jelentkezését!

Tovább