Mentés másként film- és fotókiállítás

HELYSZÍN: Tranzit Art Café, 1114 Budapest, Bukarest u. – Ulászló u. sarok
IDŐPONT: 2016.március 23. - április 6.

Van kiút az ország egyik legsúlyosabb problémájából, a hajléktalanságból, de ezt csak közösen tudjuk megteremteni - a Zöld Pók és a Van Esély ezt mutatta be Restart elnevezésű programjában, tíz hajléktalan ember példáján keresztül.

Kiállításszervező: ART&ME Galéria, Kurátor: Svéda Dóra

Az alkotó fotóművészek:
Bihari Ágnes
Flohr Zsuzsi
Halász László
Kaszics Bálint 
Kecskeméti Dávid

A filmek készítésében részt vettek:
Bihari László
Nagy István
Pápai Áron Gergely
Papp Réka Kinga
Halász László
Csörgits Hunor
Mészáros Márta
Polina Georgescu

A hajléktalanok, a városi környezet nélkülözhetetlen jelenlévői, az utcák és közterek szereplői, egyfajta emlékeztető nyomként tűnnek fel környezetünkben. Jelenlétük számtalan társadalmi problémára mutat rá úgy, mint a szociális és egészségügyi háló elmaradottságára, a nincstelenség és a társadalmi normalitás között lévő keskeny határ kérdésére.  A Zöld Pók nonprofit médiaműhyely és a Van Esély Alapítvány közös projektjének gyümölcse a Mentés Másként című kiállítás.

A tárlaton látható fotók olyan művészeti alkotások, amely a taglalt témát a lehető legérzékenyebben dolgozzák fel, különlegességük hihetetlen érzékenységükben rejlik. A fotók történeteket, emberi sorsokat tárnak elénk, nélkülözve mindenféle hamiskás púdert. Eme projektnek a kivételességét, egyediségét nem csak a kiállításon látható fotók teszik rendkívülivé, hanem maga a gondolat, az összefogás, amely e két alapítvány elszántságát és hitvallását tükrözi.

A fotók segítenek feltárni a valóságot, ugyanakkor a maguk magával ragadó szuverén nyelvén szólnak hozzánk, hasonlóképp, mint egy-egy képzőművészeti alkotás. A társadalom mindig is arra törekedett, hogy a hajléktalan sorsú emberek láthatóságát kiszorítsa ez által vakságba burkolózva, a középosztálybeli létet az egyetlen, uralkodó, elfogadott életformává alakítsa.  A képzőművészetben gyakori témává vált a hajléktalanok ábrázolása, mellyel láthatatlanságra ítélt embereket, újra pozícionálja-definiálja, kiemeli, láthatóvá teszi.  A legkülönbözőbb portréábrázolásokon, az otthontalanok egyfajta individuumként kerülnek elénk, kik kíméletlenül a szemünkbe néznek, elgondolkodtatnak előítéleteinkről.

A művészi szabadság határtalansága mindig is élt azon jogával, hogy kritikát fogalmazzon meg az aktuális társdalom felé, így a mai emberiség nemtörődömségére, a beágyazódott sztereotípiákra számtalan esetben reflektált.  Ezen alkotások nem csak felhívják a figyelmet a kiszorító magatartásra, hanem tükröt tartanak a passzivitásnak.

A kiállítást Karafiáth Orsolya, az esemény fővédnöke nyitja meg, a megnyitóra szeretettel várunk mindenkit március 23-án 18 órakor.

Helyszín: Tranzit Art Café, 1114 Budapest, Bukarest u. - Ulászló u. sarok

A facebook esemény ITT tekinthető meg.

A fotó Kecskeméti Dávid munkája.

 

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

Programok, hírek, érdekességek a művészeti életből.

artandme_5e5b11493d712.jpg

LIMBUS REVISITED | Boris Duhm és Csernátony Lukács László kiállítása

2020.03.12. - 2020.04.03.

Március 12-én nyílik galériánkban Boris Duhm és Csernátony Lukács László munkáinak kiállítása.

Tovább